6 iunie 2014

Bivolul si cotofana de George Toparceanu - Fabula

 Fabula e o specie a genului epic in proza sau versuri, in care sunt satirizate diferite defecte umane, ale carei personaje sunt animale, obiecte, plante. Ele sunt create prin personificare.
                         Textul bivolul si cotofana are trasaturile unei fabule.
                          In primul rand, textul e alcatuita din povestire propriu-zisa si morala, care in acest text e implicita. Spatiul si timpul nu sunt precizate, tocmai pentru a se generaliza si anume, sugereaza ca aceste intamplarai se pot petrece oriunde si oricand. Actiunea povestirii e foarte simpla: Un catel observa cum un bivol plimba in spate o cotofana. Cainele se gandeste sa se urce in spinarea bivolului. Acesta e trantit la pamant si luat in coarne. Bivolul ii explica fapturii ca pasarea il sapa de muste si alte insecte insa, el nu-l poate ajuta cu nimic. Morala care e implicita, sugereaza ca noi oamenii,ii acceptam pe cei slabi ca noi numai in schimbul unor favoruri.
                         In al doilea rand, personajele sunt simbolice, defapt, niste masti in spatele carora se ascund diferite tipuri umane. Personajele sunt: bivolul, cotofana si catelul. Bivolul este omul bogat, mandru, puternic; cotofana : omul slugarnic si profitor, iar catelul omul naiv si profitor.

                        In concluzie, textul Bivolul si cotofana de George Topirceanu, poate fi incadrat in categoria fabulelor in urma argumentelor prezentate. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Ultimele postari

Amintiri de vara...

Vara a plecat... dar pozele și amintirile mele din vacanță rămân... LA ȚARĂ (comuna Răchițele) SINAIA (cu teleca...